Orvosi vélemény

Dr. KOPA ZSOLT

1965. február 11-én született Pécsett. 1973-tól Kaposváron élt, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett orvosi diplomát 1990-ben. Végzése után orvosi munkáját Budapesten, a SOTE Urológiai Klinikáján kezdte meg előbb klinikai gyakornokként, majd egyetemi tanársegédként. 1994-ben tett szakvizsgát urológiából.

Dr. Vass Zoltán

A meddőség kezelésében eltöltött hosszú idő alatt én is gyakran tapasztaltam, hogy a spermakép milyen gyakran befolyásolja a pár termékenységét. Többször kell ellenőrizni, hogy biztosan kimondhassuk, tenni kell valamit. Gyakran elég csak egy kis segítség, hogy látványos eredményt érjünk el, az erre összeállított táplálék kiegészítők gyakran alkalmasak is erre.

Dr. Vajda György

Az én kompetenciám ott megszűnik, ha kiderül, hogy a férfit is kezelni kell. Szerencsére ma már létezik andrológus szakma hazánkban is, kiváló szakemberekkel. A tapasztalat azt mutatja, hogy ők gyakran alkalmaznak táplálék kiegészítőket a megtermékenyítő-képesség javítására. Bízom benne, hogy a jövőben egyre hatékonyabb eszközök állnak majd a rendelkezésünkre, hogy ezeknek a betegeknek is tudjunk segíteni.

Dr. Rosta Gábor

A férfi meddőség nem új keletű probléma, de évtizedekig nem sokat törődtünk vele. Ahogy a diagnosztikus lehetőségek javultak, egyre gyakrabban szembesülünk a ténnyel, hogy a férfi oldalon van a probléma. Gyógyszeres kezelés csak speciális esetekben lehetséges. Jelenleg a jól összeállított táplálék kiegészítőkben látjuk azt a lehetőséget, ami ha meg nem is oldja, de talán javítja a helyzetet.

Dr. Sápy Tamás

Míg évtizedekkel ezelőtt szinte fel sem merült, ma - hála a jobb diagnosztikai lehetőségeknek - az esetek felében már a férfi vagy a férfi is felelős a gyermektelenségért. Egyre többször találkozom ezzel, szerencsére már nem a donor-spermium az egyetlen lehetőség ezen párok számára. A diagnosztika mellett sokat fejlődtek a terápiás lehetőségek is (TESA, stb) és gyógyszeres kezelésre is van mód egyes esetekben. Remélem, hogy andrológus kollégáink az oxidatív stressz kutatásával még szélesebb betegkör részére találnak majd megoldást.

Dr. Király István

Rengeteg adat, kutatás igazolja a tényt, hogy Európában drasztikusan romlik a férfiak állapota - egyre rosszabb az átlagos spermakép. Ennek a folyamatnak a kiváltó okait nem tudjuk megszüntetni, egyrészt, mert nem ismerjük azokat pontosan, másrészt, mert sok ezek közül utólag már nem befolyásolható (háttérsugárzás megnövekedése, az évtizedeken át a környezetbe juttatott peszticidek jelenléte, stb.). A helyzet gyors romlását jól mutatja, hogy mindössze 13 éve, 2004-ben lett az andrológia önálló szakma, azóta van szakvizsga és szakképzés ebből a tudományból. Azt azonban ezt megelőzően - és azóta is - sokan kutatják, hogyan lehet ezt a romló állapotot valahogyan javítani. Diagnosztizált hormonális problémákat lehet gyógyszeresen kezelni, más esetekben a speriumok képzéséhez szükséges ideális feltételek megteremtésével lehet próbálkozni. Ez utóbbiban jelentenek nagy segítséget az erre specializálódott táplálék kiegészítők.